Nederlands Deutsch

Cobalamine

Vitamine B12 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex (wateroplosbaar). Vitamine B12 voorkomt pernicieuze bloedarmoede. Het is ook van belang voor een goede weerstand. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan de energievoorziening. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.

Symptomen overschot

Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend.             

Symptomen overschot

Het lichaam kan bij een hoge inname zelf de opname van vitamine B12 uit de voeding beperken. Er zijn daarnaast geen nadelige effecten op het lichaam bekend.             

Symptomen tekort

De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Ook mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen.

De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam van deze vitamine een voorraad aanlegt in de lever. Een vitamine B12-tekort kan een tekort aan foliumzuur veroorzaken, omdat deze twee vitaminen samenwerken. Een vitamine B12-tekort heeft pernicieuze bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties.

Bronnen

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst als eieren, melk(producten), vlees en vis. Vegetariƫrs, maar zeker veganisten, moeten er extra op letten dat deze vitamine voldoende in hun voeding aanwezig is. Als dit niet het geval is, zijn supplementen noodzakelijk.