Nederlands Deutsch

Geotrichum candidum

Geotrichum candidum is een schimmel die deel uitmaakt van het menselijke microbioom en wordt met name geassocieerd met huid, speeksel en ontlasting waar het voorkomt in 25-30% van de monsters. De schimmel komt veel voor in de bodem en is geïsoleerd uit de bodem die overal ter wereld is verzameld, op alle continenten. G. candidum is de veroorzaker van geotrichosis bij de mens en de zure rot van de plantenziekte die citrusvruchten, tomaten, wortelen en andere groenten infecteert.
G. candidum wordt veel gebruikt bij de productie van bepaalde zuivelproducten, waaronder korstkaas zoals o.a. Camembert, Saint-Nectaire en Reblochon. De schimmel kan ook worden gevonden in een Scandinavisch yoghurtachtig product dat bekend staat als viili, waar het verantwoordelijk is voor de fluweelachtige textuur van het product.

Longgeotrichosis is de meest voorkomende vorm van geotrichosis. De symptomen lijken secundaire symptomen van tuberculose te zijn, zoals licht, dik, grijs sputum, die in sommige gevallen bloed bevat.
Bronchiale geotrichosis heeft geen betrekking op de longen, maar de ziekte beperkt zich in de bronchiën. Geotrichum candidum groeit in het lumen van de bronchiën. Bronchiale geotrichosis is vergelijkbaar met de allergische reactie van aspergillose.

Orale en vaginale geotrichosis is uiterlijk vergelijkbaar met spruw en wordt vaak verward met deze infectie. Het verschil tussen orale en vaginale geotrichosis kan worden bepaald met behulp van microscoopanalyse. Het geïnfecteerde gebied vormt een witte plaque en patiënten melden meestal een brandend gevoel in de getroffen gebieden. De vaginale geotrichosis komt vaker voor bij zwangere vrouwen en wordt vaak geassocieerd met vaginitis.

Gastro-intestinale geotrichosis is enterocolitis geassocieerd met glutaminetherapie. De symptomen stoppen meestal zodra de glutaminetherapie wordt stopgezet. Het vaststellen van de etiologie van de schimmels is moeilijk omdat G. candidum wordt gevonden in de normale darmflora. Het verschil tussen een normaal darmbioom en de ziekteveroorzakende vorm is de productie van toxines.

Cutane geotrichosis heeft twee verschillende soorten varianten die oppervlakkige en diepe infecties omvatten. De oppervlakkige vorm van de infectie vindt plaats op huidplooien, de diepe vorm ontwikkelt knobbeltjes, tumoren en zweren op benen, gezicht en handen.