Nederlands Deutsch

DHEA-S

Dit is een androgeen geslachtshormoon, dat zowel bij mannen als bij vrouwen aanwezig is. Het speelt een rol bij de ontwikkeling van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit. DHEA wordt door het enzym sulfotransferase omgezet in DHEA-S en omgekeerd wordt DHEA-S omgezet naar DHEA door het enzym sulfatase.

DHEA-S wordt hoofdzakelijk door de bijnieren geproduceerd. Kleinere hoeveelheden worden in de eierstokken van de vrouw en in de zaadballen van de man gemaakt. De productie van DHEA-S staat onder controle van het hypofysehormoon adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en andere hypofysefactoren. De hoeveelheid DHEA-S is een indicator voor het functioneren van de bijnierschors.

De hoeveelheid DHEA-S is afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. DHEAS bevordert de spiergroei en beïnvloedt het lipidemetabolisme door het LDL-cholesterolgehalte te verlagen en het HDL-cholesterolgehalte te verhogen. Daarnaast is DHEA-S een ontstekingsremmer en heeft het een motiverende werking en antidepressieve eigenschappen.

NB. Er is bij deze parameter een analytische verstoring mogelijk bij hoog gedoseerde suppletie met biotine. Hierdoor kan er een vals-negatief of vals-positief optreden. Daarom geldt het volgende advies:
Bij inname van > 5 mg biotine per dag, moet dit 8 uur voor de bloedafname worden gestaakt.
Bij inname van > 100 mg biotine per dag, moet dit minstens 5 dagen voor de bloedafname worden gestaakt.