Nederlands Deutsch

EPX

Eosinofiele proteïne X (EPX) ofwel eosinofielderivaat neurotoxine (EDN), is één van de vier grootste eiwitten die voorkomen in de granules van menselijke eosinofiele leukocyten (granulocyten). De andere eiwitten zijn eosinofiele cathionische proteïne (ECP), major basic protein (MBP) en eosinofiele peroxidase (EPO). EPX komt ook voor in de lever. Het vrijkomen van EPX kan worden geïnduceerd in macrofagen door pro-inflammatoire stimuli.

Indicatie

Eosinofiele granulocyten spelen een sleutelrol bij het allergische ontstekingsproces. De concentratie EPX in feces, geeft een duidelijk verband aan met het verloop van het ziekteproces bij de cliënt. De fecesconcentratie EPX toont namelijk het stadium van de cliënt aan, tijdens het progressief verlopende proces van subklinische chronische ontstekingen bij (voedings)allergieën en de hieraan gerelateerde gastro-intestinale klachten. Andere parameters, zoals ECP (eosinofiele cathionische proteïne) en MPO (myeoloperoxidase) kunnen dit niet aantonen. EPX kan beter in feces gemeten worden dan in bloed of urine.

EPX wordt als parameter in feces gebruikt om:

  • Ontstekingen door allergieën en/of voedingsintoleranties op te sporen
  • Atopische eczemen door allergieën en/of voedingsintoleranties op te sporen
  • De mate van activiteit van de aanwezige ontstekingen te meten
  • De werkzaamheid van een eliminatiedieet te testen
  • Ervaring leert dat EPX ook reageert op parasitaire infecties

NB: Op het moment van fecesafname mag er geen sprake zijn van actieve (chronische) darmontstekingen, bloedende aambeien of een zware infectie.

Voorbeelduitslag

EPX

Referentiewaarde

EPX