Nederlands Deutsch

Vitamine D3, 1,25 (OH)2 - Calcitriol

Vitamine D wordt gevormd door zonlicht op de huid, waarbij cholesterol wordt omgezet naar het inactieve vitamine D3 (cholecalciferol). In de lever wordt cholecalciferol omgezet naar het inactieve 25-(OH) vitamine D. Vervolgens wordt in de nieren uiteindelijk het actieve 1,25-di-Hydroxy-Vitamine D3 (1,25-dihydroxy-vitamine D3) gevormd.

Vitamine D (vetoplosbaar) is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en de opbouw van de botten. Ook bevordert het de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

Bronnen

De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Bij ruime blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam bij de meeste volwassenen voldoende vitamine D aan in de huid. Kinderen tot vier jaar en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben extra vitamine D nodig.
Vitamine D komt van nature uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld (haring, makreel, zalm), eieren en vlees. Deze bevatten iets meer vitamine D.