Nederlands Deutsch

Calcium - Ca

Het mineraal calcium (kalk) heeft in ons lichaam verschillende functies. Het is betrokken bij de opbouw van bot, speelt een rol bij het samentrekken van spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Daarnaast is calcium betrokken bij de bloedstolling, de celgroei, de hormoonstofwisseling en draagt het bij aan de energievoorziening van onze lichaamscellen. Het geeft ook stevigheid aan het skelet en gebit. Het speelt een rol bij het regelen van het zuur-base evenwicht Daarnaast is het van betekenis bij de normale hartcontractie.

Het grootste deel van het calcium in ons lichaam bevindt zich in de botten en komt binnen via de voeding. Het wordt net als fosfaat gereguleerd door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Als het calciumniveau te laag dreigt te worden, neemt de productie van PTH toe, waardoor calcium vrijkomt uit de botten. De nieren gaan vervolgens meer vitamine D aanmaken, waardoor calcium beter wordt opgenomen in de darmen. Wanneer het calciumniveau in het bloed te hoog dreigt te worden, wordt de aanmaak van PTH verminderd, waardoor een evenwicht ontstaat in aanmaak en behoefte van calcium in bloed.

Bronnen

Calcium zit in melk, yoghurt, kaas, zeewier, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, peterselie, zuurkool, sojabonen, tofu, tomatenpuree, pure chocolade, vijgen, rabarber, groente en fruit.