Nederlands Deutsch

Enterobacteriaceae groep 2

De enterobacteriaceae-familie omvat een breed scala aan gramnegatieve bacteriën die van nature in de darmen van mensen en dieren voorkomen, maar ook pathogene soorten die ziekten kunnen veroorzaken.

Enterobacteriaceae groep 2 omvat enkele van de bekendste en belangrijkste pathogenen binnen deze familie. Voorbeelden van bacteriën die tot groep 2 behoren, zijn onder meer:

  • Escherichia coli (E. coli): Hoewel de meeste stammen van E. coli onschadelijk zijn en deel uitmaken van de normale darmflora, zijn sommige pathogeen en kunnen ze infecties veroorzaken, waaronder urineweginfecties, darminfecties en voedselvergiftiging.
  • Klebsiella pneumoniae: Dit is een veel voorkomende oorzaak van ziekenhuisinfecties, met name urineweginfecties, luchtweginfecties en bloedbaaninfecties. Sommige stammen zijn resistent tegen meerdere antibiotica.
  • Enterobacter species: Deze bacteriën kunnen verschillende soorten infecties veroorzaken, waaronder urineweginfecties, luchtweginfecties en wondinfecties, vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem of die in een ziekenhuisomgeving verblijven.
  • Citrobacter species: Sommige soorten Citrobacter kunnen infecties veroorzaken bij mensen, vooral bij patiënten met onderliggende medische aandoeningen of verzwakte immuniteit.
  • Serratia species: Deze bacteriën kunnen betrokken zijn bij een breed scala aan infecties, waaronder luchtweginfecties, urineweginfecties en wondinfecties, vooral bij ziekenhuispatiënten.