Nederlands Deutsch

Hemopyrrollactamurie (HPU)

HPU, hemopyrrollactamurie (ook wel KPU genoemd), is een stofwisselingsprobleem/-ziekte, die vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen. HPU leidt niet altijd direct tot klachten of symptomen, maar veel mensen krijgen uiteindelijk problemen met hun gezondheid. Een kenmerkend en direct symptoom van HPU is een verhoogde beweeglijkheid van de gewrichten (hypermobiliteit). Met name bij vrouwen komt het voor dat ze bijvoorbeeld hun pink recht naar achteren kunnen leggen of hun duim overstrekken. Overbeweeglijkheid van het kaakgewricht komt ook vaak voor.

De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie en is genoemd naar de stof die bij mensen met HPU in de urine wordt uitgescheiden, het zogenaamde HPL-complex (Hemopyrrollactam complex). Deze complexe chemische verbinding wordt nergens anders in het lichaam aangetroffen en is -naar men vermoedt- een afvalproduct van de stofwisseling. Deze uitscheiding van HPL gaat gepaard met verlies van belangrijke vitaminen en mineralen, met name vitamine B6, zink en mangaan.
Doordat HPU de actieve vorm van B6 (pyridoxaal-5-fosfaat) bindt, verstoort het de biochemische processen in het lichaam waar deze vitamine noodzakelijk voor is. Dit betreft voornamelijk de opname van zink, mangaan, chroom en magnesium uit ons voedsel en de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Zink en mangaan zijn van wezenlijk belang voor de weerstand tegen infecties, de suikerstofwisseling en de vorming van kraakbeen. Vitamine B6 is ook betrokken bij de productie van vitamine B3, waardoor deze vitamine bij HPU ook verlaagd is.

HPU dient niet beschouwd te worden als een zelfstandige ziekte en ontwikkelt zich ook niet tot een specifieke ziekte, maar tot een reeks van (milde tot ernstige) symptomen, die tot bepaalde andere ziektes kunnen leiden. HPU is stressgerelateerd, zowel psychisch als fysiek.