Nederlands Deutsch

Pseudomonas spp.

Pseudomonas is een geslacht van gramnegatieve, gammaproteobacteria, behorend tot de familie Pseudomonadaceae en bevat 191 geldig beschreven soorten.

Alle soorten en stammen van Pseudomonas zijn geclassificeerd als strikte aeroben. Uitzonderingen op deze classificatie zijn onlangs ontdekt in Pseudomonas-biofilms. Een aanzienlijk aantal cellen kan exopolysachariden produceren die samenhangen met de vorming van biofilm. Afscheiding van exopolysachariden zoals alginaat maakt het moeilijk voor witte bloedcellen van zoogdieren om pseudomonaden te fagocyteren. De productie van exopolysachariden draagt ​​ook bij aan oppervlakkoloniserende biofilms die moeilijk te verwijderen zijn van oppervlakken voor voedselbereiding. Groei van pseudomonaden op bederf van voedsel kan een "fruitige" geur veroorzaken.

Pseudomonas aeruginosa komt vaak voor bij patiënten met een gecompromitteerd immuunsysteem en is de meest voorkomende ziekteverwekker geïsoleerd van patiënten die langer dan een week in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het is gebruikelijk dat deze bacterie nosocomiale infecties veroorzaakt, zoals longontsteking, urineweginfecties en bacteriëmie. Infecties door deze bacterie kunnen ingewikkeld worden en kunnen zelfs levensbedreigend zijn. De infectie is zowel invasief als toxigenisch en heeft drie infectiestadia: de eerste is bacteriële hechting en kolonisatie, de tweede is lokale infectie en de derde is bloedstroomverspreiding en systemische ziekte. De bacteriën produceren extracellulaire proteasen die de hechting en invasie bevorderen en belangrijk zijn in de virulentie van het organisme.