Nederlands Deutsch

Bacteroides spp.

De menselijke dikke darm wordt gekoloniseerd door 10 biljoen tot 100 biljoen bacteriën, waardoor het de grootste opslagplaats is voor bacteriën in het lichaam. Het geslacht Bacteroides vormt 30% van de totale dikke darmbacteriën en behoort tot de acetaat- en propionaatvormende bacteriën.
Bacteroides vulgatus, thetaiotaomicron, distasonis, fragilis en ovatus zijn de meest voorkomende Bacteroides- soorten in de menselijke dikke darm.

Bacteroides thetaiotaomicron
Bacteroides thetaiotaomicron (voorheen Bacillus thetaiotaomicron) is een bacteriesoort van het geslacht Bacteroides. Het is een gramnegatieve, obligaat anaerobe bacterie. Het is één van de meest voorkomende bacteriën in de darmflora en is ook een opportunistische ziekteverwekker. Het genoom bevat talloze genen die blijkbaar gespecialiseerd zijn in de vertering van polysachariden.

Bacteroides uniformis
Bacteroides uniformis is een vermeende bacteriesoort die wordt geassocieerd met de afbraak van de isoflavone genisteïne in menselijke ontlasting.

Bacteroides vulgatus
Bacteroides vulgatus is de meest voorkomende Bacteroidessoort in het menselijke darmbioom. In tegenstelling tot andere in de darm aanwezige Bacteroidessoorten, is B. vulgatus geen veelzijdige gebruiker van polysachariden. Het is een pathogene, ontstekingsbevorderende bacterie.