Nederlands Deutsch

Koper

Koper is de co-factor van talrijke enzymen. Koper is betrokken bij de pigmentatie van huid en haar en bij bindweefsel- en botvorming. Daarnaast is het van belang voor een goede weerstand en draagt het bij aan de energievoorziening van ons lichaam. Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam en de vorming van de rode bloedcellen.

Symptomen overschot

Een teveel aan koper wordt meestal veroorzaakt door verontreiniging van voedingsmiddelen en/of dranken. Symptomen die hierbij ontstaan zijn een overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree. Dit kan leiden tot niet meer kunnen plassen, lage bloeddruk en coma. Een ander bijverschijnsel van teveel koper, is dat het de opname van zink tegengaat.

Bronnen

Koper halen we uit aardappelen, volkorenproducten, noten, fruit (pruimen, rozijnen), vlees, vis, ei, groenten (spinazie, avocado, peulvruchten), snoep en cacao. Ook het drinken van koffie en thee levert koper op.

Symptomen tekort

Een kopertekort is bij de meeste mensen zeldzaam. Het risico op een tekort is groter bij pasgeboren kinderen, te vroeg geboren kinderen en kinderen die ondervoed zijn geweest.
Symptomen die dan vaak voorkomen zijn bloedarmoede, stoornissen in huid, haar, nagels en tanden, vermindering van het afweersysteem en botafwijkingen, zoals osteoporose.