Nederlands Deutsch

hsCRP

(High sensitive C reactive protein) is een plasma-eiwit dat wordt geproduceerd in de lever en een paar uur na ontsteking wordt verspreid in de bloedbaan. Het behoort tot de zogenaamde acute fase-eiwitten. Naast de gebruikelijke CRP-bepaling is er ook een ultrasensitieve CRP-bepaling, of hsCRP beschikbaar, waarmee laaggradige ontstekingsreacties kunnen worden aangetoond. Het niveau van CRP kan plotseling duizend maal verhogen in reactie op een ontsteking en is daarom met name nuttig om de ziekteactiviteit in de gaten te houden. Tevens kan de reactie op therapie gemeten worden door het herstel van de CRP-niveaus te controleren.

Referentiewaarde

hsCRP

Max.

Eenheid

Referentiewaarde

< 5,0

mg/l

Therapeutische waarde

< 0,7

mg/l

Ervaringswaarde

< 1,9

mg/l

Interpretatie onderzoeksresultaat

Hoge hsCRP-waarden worden o.a. gevonden na een hartaanval, tijdens infectie, bij auto-immuunziekten en na een chirurgische ingreep. Ze wijzen op de aanwezigheid van ontstekingen, bijv. door een infectie of een chronische ontstekingsziekte, zoals reumatoïde artritis of lupus. Een hoog niveau van hsCRP in het bloed wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hartaanvallen (> 1,9 mg/l) . Een CRP-test geeft echter niet de oorzaak van ontsteking aan en kan betekenen dat er ontsteking wordt veroorzaakt door iets anders dan hartproblemen.
De CRP-waarde is vaak het hoogst bij bacteriële infecties, pancreatitis, appendicitis, trauma, kanker en reuma. Matig verhoogde CRP-waarden passen meer bij virale infecties, tuberculose en chronische ontstekingen.

Zinvolle aanvullende diagnostiek

-Gezondheidsscreening man/vrouw
-Homocysteïne
-Vetstofwisseling
-Geoxideerd LDL
-Ontstekingsscreening
-Pre-screening Voeding