Nederlands Deutsch

Geoxideerd LDL

LDL of Lagedichtheidlipoproteïne, zijn deeltjes in het bloed die zorgen voor het transport van cholesterol van de lever naar de weefsels. LDL bestaat voor circa 80% uit cholesterolesters, triglyceriden, fosfolipiden en glycolipiden.

Omdat het een vettige stof is, kan LDL worden geoxideerd in de extravasculaire ruimte van de vaatwanden. In de bloedsomloop wordt het grotendeels beschermd door de hogere concentratie antioxidanten.

Indicatie

Geoxideerd LDL heeft een hoog atherogeen karakter en kan laaggradige ontsteking in de vaatwanden veroorzaken. De bepaling van de waarde dient dus om de progressie en prognose van atherosclerotische plaques te beoordelen. Verder wordt vermoed dat de geoxideerde LDL de vorming van triglyceriden bevordert en dus de vetopslag verhoogt. Vet verhoogt op zijn beurt de vorming van geoxideerd LDL, waardoor een fatale vicieuze cirkel ontstaat. Het verbruik van meervoudig onverzadigde vetzuren moet worden verschoven ten gunste van de meer stabiele enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Voorbeelduitslag

Geoxideerd LDL

Referentiewaarde

Geoxideerd LDL