Nederlands Deutsch

Calprotectine

Calprotectine is een eiwit dat geproduceerd wordt door granulocyten en monocyten. Het bindt calcium en zink. Bovendien deactiveert het de microbiële enzymen waardoor de antibacteriële werking tegen schadelijke micro-organismen wordt onderdrukt.

Door de aanwezigheid van ontstekingen en/of tumoren in de darmen, worden er neutrofiele granulocyten aangemaakt. Irritatie en/of ontstekingen aan het maag-darmslijmvlies, zorgen ervoor dat de granulocyten (met hoge concentraties calprotectine in het cytoplasma) naar deze plekken migreren waardoor meer calprotectine uiteindelijk in de feces terechtkomt.

Inname van NSAID’s kan leiden tot irritatie en ontstekingen aan het darm- en maagslijmvlies. Om deze reden worden daarom dan ook vaak maagbeschermers voorgeschreven bij langdurige gebruik van NSAID’s. Er is een significante correlatie tussen verhoogde calprotectinewaarden en het gebruik van bekende NSAID’s zoals Diclofenac en Ibuprofen. Echter, het gaat om relatief licht verhoogde waarden. IBD-patiënten met klachten, waarvan de diagnose nog niet bekend is, hebben over het algemeen relatief hogere calprotectine waarden.

Indicatie

Door de aanwezigheid van ontstekingen en/of tumoren in de darmen, worden er granulocyten aangemaakt. Deze granulocyten zorgen voor een verhoogde productie van calprotectine in de darmen.

Een verhoogd gehalte aan calprotectine (>50 µg/g) in de feces kan wijzen op:

  • Poliepen (bloedende en niet-bloedende)
  • Carcinomen in de dikke darm
  • Chronische darmontstekingen

Voorbeelduitslag

Calprotectine

Referentiewaarde

Calprotectine